Laatste week weeshuis & olifanten in de jungle
Blijf op de hoogte en volg Lisa
03 Maart 2013 | Thailand, Chiang Mai
Allereerst sorry dat ik jullie 3 weken heb laten wachten. Was niet gepland maar ik ben er gewoon niet aan toe gekomen.
ik ben, na mijn laatste reisverslag, een week in de jungle geweest vervolgens terug in het weeshuis en toen weer naar de jungle gegaan.
Om het makkelijk te maken zal ik eerst beginnen met mijn laatste week in het weeshuis en dan over de olifanten vertellen.
Ik zat deze week opgescheept met 2 zwitsers. De een kwam uit het franse deel de ander uit het Duitse. Helaas was er niet echt een klik. Een van hen was een vrouw van 57 die volgens mij iets te vaak naar Eat Pray Love heeft gekeken. Ik denk dat ze in haar midlife crisis zit want anders heb ik echt geen idee wat ze hier doet. Ze was erg onhandig met de kindjes, waar ik me nogal aan gestoord heb, en volgens mij vond ze het ook niet echt leuk. Zowel zij als de andere Zwitser liepen heel de tijd in de weg. De andere Zwitser was een jongen van 26 die heel slecht Engels sprak (inclusief Duitsaccent) en iets te vaak hetzelfde grapje maakte. Voordat ik wegging heb ik me erg druk gemaakt of mensen mij wel aardig zouden vinden. Ik heb nooit stil gestaan bij het feit dat het ook andersom kon zijn.
Ondanks dat ik me mateloos geirriteerd heb aan mijn mede vrijwilligers heb ik wel echt een leuke week gehad. In die 3 weken leer je de kindjes echt kennen. Ik heb (te) veel luiers verschoond, pittig gegeten (en nee niet hoe pittig is in Nederland), liedjes gezongen en vooral gezweet. Het afscheid was dan ook heel vreemd. De kindjes begrepen het niet echt want die zien elke week nieuwe mensen. Maar ik ben me toch wel aan ze gaan hechten. Ik weet dat ik veel heb bij gedragen en mezelf super nuttig heb gemaakt. Dat maakt me trots.
Ookal was het afscheid dus toch een beetje zwaar ik was onwijs blij om weer wat anders te doen. Ik had een aantal vrijwilligers ontmoet die al naar de olifanten geweest waren en die hadden gezegd dat je heel veel vrije tijd hebt. Hier had ik me dus op voorbereid.
Bij mijn olifanten project hoorde ook een aantal activiteiten. Zo ben ik gaan ziplinen. Ik had het wel wat spannender verwacht. 1 x was wel echt leuk want toen werd ik vast gemaakt aan mijn rug dus hing ik met benen en armen los 200 meter eigenlijk gewoon te vliegen. We hebben ook een kook cursus gedaan. We plukten onze eigen groenten en kruiden en gingen daarna aan de slag. De vrouw die onze cursus begeleidde was super grappig (ook al maakt ze die grapjes waarschijnlijk elke dag) dus dat maakte het alleen maar leuker.
Na 2 dagen vol met deze activiteiten gingen we dan eindelijk naar de olifanten. We verbleven in een Homestay bij Thaise locals. De mensen bij wie wij dus sliepen zijn zonder twijfel de leukste mensen van Thailand! Ik dacht dat ik zou afvallen tijdens mijn reis maar rijst maakt je dik en daarnaast werd ik hier helemaal volgepropt. Als ik nog geen eens 20 min. geleden een maaltijd gegeten had werd er al gevraagd you hungry? Als ik dan nee zei kreeg ik toch weer eten. Wel heel lekker hoor!
Mijn eerste week bij de olifanten was ik trouwens met die Zwitserse jongen, 2 Australische meisjes en een Nederlands meisje, Caro. Toen was het eindelijk zo ver we gingen voor het eerst naar de olifanten. Toch wel spannend! We moesten ze wassen in de rivier en ja hoor ik zat weer niet op te letten en gelijk wanneer ik mijn eerste ervaring met een olifant heb krijg ik een poot tegen mijn handje. Gelukkig viel de pijn mee maar hierdoor was ik wel een beetje bang om ook daadwerkelijk op een olifant te rijden.
Ik moest er toch aan geloven. Nadat ik met veel moeite eindelijk op de olifant zat besefte ik dat het best wel hoog was haha. We moesten ze de berg op brengen. Het pad naar boven was modderig en nog geen eens een meter breed. Ik helemaal stressen en ik kon me niet voorstellen dat die olifanten dat konden. Maar natuurlijk kunnen ze dat! We hobbelig hoor zo'n ritje. Eenmaal boven kwamen we bij de slaapplaats van de mahouts (olifanten verzorgers). Erg primitief allemaal. Hier moesten we de olifanten klaar maken voor de toeristen. Wel een beetje tegenstrijdig. Ik probeer de olifanten een beter leven te geven door ze te verzorgen, rijden ze vervolgens nog heel de dag met toeristen op hun rug. Maar goed. Vervolgens brachten we ze naar de plek waar de toeristen kwamen. Grappig om al die toeristen te zien. In de middag moesten de olifanten weer gewassen worden. Helaas was er nu ook een groep toeristen bij. Vervolgens moesten we ze naar hun slaapplek brengen. Weer een berg op, maar dit keer een andere met een breder pad (yeah!). Geukkig slapen de olifanten nog wel gewoon in de jungle want er zijn ook kampen waar ze echt als paarden in een kooi zitten. Het uitzicht was echt prachtig. Een soort Tarzan lanschap met super grote bomen en mooie bloemen. Heel bijzonder.
De dag erna was weer hetzelfde, qua het verzorgen van de olifanten dan. Vergeleken met het weeshuis is dit niet echt werken. Maar het is wel heel leuk. We zijn gaan raften wat niet heel bijzonder was omdat de rivier nogal rustig is. Toch veel gelachen, ook omdat we uiteindelijk overstapte op een bamboo raft. In deze week heb ik ook nog bananen bomen gekapt voor de olifanten en we zijn gaan tuben. Dat is met van die banden de rivier af. De laatste avond was er een feest. Eerst gingen we naar een arm dorpje bovenop een berg. We gingen met de auto en de weg ernaar toe was hilarisch. Super hobbelig en eigenlijk ook heel gevaarlijk. Dat die auto dat trok verbaasd me nog steeds. Eenmaal in het dorp kwamen alle kindjes op ons af gerend. Caro had wat lekkere dingetjes voor ze gekocht om uit te delen. En het gekke is, die kinderen zijn super arm maar toch heel kieskeurig. De een wilde bijvoorbeeld per se de pinda's en de andere per se de koekjes. Dit was echt een heel bijzondere ervaring. Je ziet echt hoe mensen leven als ze maar heel weinig hebben. Alles was onwijs vies en natuurlijk hadden ze geen straatverlichting dus toen de zon onder was was het pikke donker.
Het was dus een feestdag (geen idee waarvoor) maar daarom hadden ze vuurwerk. Die kindjes gooide het gewoon naar elkaar. Beetje vreemd om te zien. Maar ja goed ze weten gewoon niet beter. Er werd ons ook avondeten aangeboden. En alhoewel ik nogal hongerig was heb ik vriendelijk het eten afgewezen. Dit is niet echt mogelijk in Thailand dus we gingen toch bij een gezin naar binnen. Er was varkensvlees en gebakken sticky rice met suiker, wat eruit zag als verbrande ontbijtkoek. Er werd ons verteld dat het naar pannenkoek zou smaken. Hier was ik het niet helemaal mee eens. Toch wel bijzonder om mee te maken. We gingen weer terug naar de homestay en ook de rit terug was weer erg hobbelig. Gelukkig kregen we hier 'normaal' avondeten en vertrokken we toen met z'n alle naar de tempel. Het terrein rondom de tempel was omgebouwd als een soort mini kermis. De locals gingen los op alles wat er toen was en het meeste nog op whiskey. Ik dacht dat Nederlanders veel kunnen drinken. Maar hier drinken ze gerust 2 flessen zelfgemaakte whiskey weg in uurtje (met z'n 4en) daarna rijden kan ook gewoon.
Mijn 2e week in het weeshuis was ik een paar dagen met een Amerikaan en de rest van de week alleen. Heerlijk om eindelijk even alleen te zijn. Ik word steeds beter met Thais spreken. Afgelopen vrijdag moest ik toch echt afscheid nemen van de familie waar ik verbleef. Ik ga die mensen echt heel erg missen, de gastvrijheid en het eten en het comminuceren via handen en voeten want ze spraken zo'n 3 Engelse woorden. Olifanten zijn echt geweldige dieren hoe gestressed ik in het begin op de olifant zat zo relaxed was het op het eind. Aan de andere kant was ik blij om mijn reis weer te vervolgen.
Voordat ik daar het een en ander over ga vertellen moet ik ook nog vertellen over de weekenden. Want in de weekenden was ik gewoon in Chiang Mai. Lars was er ook dus ik heb veel tijd met hem doorgebracht. We hebben gegeten bij Pulcinella (sorry mam, ben vergeten een foto te maken), geluncht bij een meer, ontbeten bij een gebakjes zaak, gerelaxt bij het zwembad en hij heeft me mee genomen naar een soort van porno gay bar. In Bangkok heb je de ping pong shows en in Chiang Mai heb je dus een bar waar mannen zichzelf aanbieden en samen douchen enzo. Ik zal verder niet te veel op de details in gaan want het was ronduit smerig. Maar ook wel bijzonder want in Nederland zou ik zoiets nooit mee maken. Lars heeft me ook meegenomen naar mijn eerste Thaise massage. Anderhalf uur lang werd ik in allerlei gekke posities gezet en gezwaaid. Niet altijd even rustgevend dus. De volgende dag had ik ook spierpijn maar dat hoort blijkbaar.
Zaterdag liet ik Chiang Mai achter me en ging ik weer met het vliegtuig naar Bangkok. Ik mis het nu al, Bangkok is veel te benauwd en groot. Ik weet niet zo goed wat ik er mee aanmoet. Ik ben vandaag naar een inmens groot shopping mall geweest. Wel fijn om weer winkels te zien. Ze hadden vanalles van Chanel, Mulberry, Fendi tot H&M en Zara. Toen ik in de H&M liep besefte ik wel dat ik dat heel erg mis. Maar toch niets gekocht. Uiteindelijk ben ik ook nog naar de weekendmarket gegaan. Terwijl ik daar liep heb ik een aantal regenbuien op mijn kop gehad. Erg verfrissend was het niet want het blijft benauwd.
Morgen ga ik met een tour beginnen: Lake House adventure. Dit duurt 5 dagen. Daarna zal ik gaan eiland hoppen. Erg veel zin in! Over 2 weken laat ik Thailand alweer achter me en begint mijn volgende deel: Bali!
Ik hoop dat jullie weer een duidelijk beeld krijgen van wat ik allemaal gedaan heb. En als het lukt zal ik voordat ik naar Bali ga nog even een update geven over mijn laatste 2 weken hier in Thailand.
Heel veel liefs
03 Maart 2013 - 17:24
Monique Majoor:
Wat een mooi verslag Lisa.. Blijf genieten! -
03 Maart 2013 - 17:47
Glenn (papa):
Hi Lies,
Dank voor je nieuwe verhaal.
Fijn om te lezen dat het je goed gaat. Het verzorgen van de kindjes, dat is een aparte ervaring.
Goed he... die luiers!
En dan de olifanten. Je hebt het toch allemaal gedaan.
Ben ook blij jou vanochtend nog even te hebben gesproken en gezien via de Skype.
Nou geniet ervan straks op het Lakehouse Adventure.
We spreken elkaar weer gauw
HvJ
XXX
03 Maart 2013 - 18:39
Jacqueline Brenker-Ouwehand:
Tjeetje Lisa wat een super avontuur maak jij mee, je kan het ook zeer goed beschrijven allemaal. Ik vind het echt een plezier om je verhalen te lezen en wens je veel plezier toe de komende tijd. Ik verheug me nu al op het volgende verslag. Je foto's op Facebook zijn ook fantastisch. Groetjes en nog heel veel plezier Jacqueline -
03 Maart 2013 - 23:07
Jaap Van 't Veer:
Lisa,
Wat kun je geweldig vertellen, dank dat je dit met ons deelt, veel plezier daar
Jaap -
04 Maart 2013 - 09:14
Marit:
Hoi Lisa,
Wat maak je daar veel mee in een paar weken!
Geweldige ervaring die je nooit meer vergeet.
Geniet ervan!!
x Marit -
04 Maart 2013 - 10:38
Mandy Pernot:
Ciao lieve mooie Lisa,
Wat een mooi verhaal weer, leuk om te lezen, maar vooral ook spannend wat je allemaal meemaakt. Ben benieuwd hoe je Bali gaat vinden, dat staat nummer 1 op mijn verlanglijstje !!!
Super stoer, geniet er nog van, ben een beetje jaloers hoor ;) dikke kus vanuit La Bella Italia,
Mandy en de mannen xxx -
04 Maart 2013 - 10:39
Bob:
Hoi Lisa,
Ik heb nu pauze en je reisverslag gelezen. Geweldig allemaal wat je meemaakt.
Blijf er van genieten en wel veel foto's maken, is leuk voor het nagenieten thuis.
Lieve groeten van je oompje Bob. ( hahaha)
04 Maart 2013 - 12:52
Willy Brenker:
Hi Lies, bedankt voor weer een fantastisch reisverslag. Ik vind het helemaal top wat je allemaal doet daar. Toevallig hadden wij binnen de familie het gisteren over dat je reisverslag al weer 3 weken geleden was en kijk we werden op onze wenken bediend. Kan je nagaan hoe er naar uitgekeken wordt. En wat vliegt de tijd, je bent al weer 5 weken weg. Heel veel plezier en we kijken al weer uit naar je volgende belevenissen........... Xx -
04 Maart 2013 - 13:45
Wil & Karin:
Hoi Lies, hoorde van Mamma al dat het allemaal goed gaat met je en dat je een hele boel ervaring opdoet.
Hoop dat je reis verder heel voorspoedig zal lopen, vinden het helelmaal top dat wij je resiverslag ook ontvangen en dat we van alle in en outs op de hoogte blijven. Het is zo leuk om te lezen, wat kan je toch goede ( reis ) verhalen schrijven. Maar dat wist ik al !
Ligt daarvoor jou een carriere in het verschiet ? ( Ha Ha )
Het is al weer begin maart en nu ga je al weer snel op weg naar volgende bestemmingen.
Lisa, meid, houd je haaks en blijf gezond en geniet volop !
Lieve groet van ons uit Mokum ! -
04 Maart 2013 - 15:42
Laura:
Prachtig verhaal weer. -
04 Maart 2013 - 16:49
Rina:
Hoi Lisa,
nou, je hoorde het al van Willy, we keken reikhalzend uit naar je volgende verslag.
je hebt er weer een mooi verhaal van gemaakt. (ooit gedacht om schrijfster te worden?)
nog veel plezier daar en geniet ervan.
groetjes -
04 Maart 2013 - 17:33
Els En John Creusen:
Hoi Lisa,
Net je nieuwe reisverslag gelezen wat een geweldige ervaring lijkt me dat,vooral bij de olifanten, ik weet niet of ik het gedurfd had om op die olifanten te rijden maar jij wel .
Ben heel benieuwd naar je volgende verhaal. Geniet van alles,want ik denk dat je dit niet vlug weer mee gaat maken. Groetjes van Els en Jon -
04 Maart 2013 - 20:43
Joke:
Hoi Lisa,
Ademloos zitten lezen. Inderdaad zoals andere ook al aangeven geboren schrijfster. Dat gaat helemaal goedkomen die studie. Lees het verslag zo nog een keer (doe ik trouwens met al je verslagen). Genieten ! Dikke kus Joke
06 Maart 2013 - 13:31
Annemarie:
Wat een indrukken toch allemaal !! Geweldig.
Blijf genieten ( en schrijven !!)
Liefs van ons allemaal
Annemarie XX -
07 Maart 2013 - 17:27
Irma:
Hoi Lisa,
We hebben hier allemaal weer genoten van je verhaal. Nu ben je op Tour en daarna eiland hoppen !! Dat klinkt toch wel heel erg lekker zeg. Wij gaan hier volgende week weer sneeuw en -10 krijgen. Getver, we zijn klaar met de winter en willen ook eiland hoppen. Besef je wel wat je allemaal beleeft? Het is zo bijzonder. Ik hoop dat de tour helemaal naar je zin is en wens je heel veel plezier op de eilanden.
Groetjes van ons allemaal. -
07 Maart 2013 - 19:53
Frank:
Hoi Lisa,
Weer zo'n lekker lang verhaal, heerlijk om te lezen. Je maakt wel ontzettend veel mee zeg. Inderdaad wel een beetje dubbel met die olifanten, maar het blijft bijzonder om ze te verzorgen moet je maar denken. Dat ziplinen lijkt me wel erg eng, zo hoog boven de grond, ik moet er niet aan denken en je moeder ook vast niet. Raften is wel heel spectaculair, daar wil ik wel wat foto's van zien als die er zijn. Nu nog even Bangkok " doorkomen met shoppen" en dan heerlijk op tour. Veel plezier en laat ons niet te lang wachten op de belevenissen van de tour he.
Frank -
08 Maart 2013 - 15:20
Moemie:
Hoi Lieverd,
Mooi verhaal heb je er weer van gemaakt, je schrijft leuk, maar dat heb je wel vaker gehoord.
Je maakt leuke dingen mee, ontmoet veel mensen, leuke en minder leuke. Maakt niet uit, alle leuke
mensen en belevenissen blijven je het meest bij!!
Jammer dat die vrouw alleen teveel Eat Pray Love had gekeken en niet het type Julia Roberts was,
want zij is wel leuk. Maar ja, je kan niet alles hebben hé.
Ik ben super trots op je, wat je allemaal hebt gedaan voor de kindjes daar en zo stoer hoe je alles in het olifantenkamp hebt gedaan.
Dan even over dat Ziplinen, inderdaad mijn "broer"Frank heeft gelijk: ik weet niet of ik het durf.
Misschien is het iets om een keer te doen met de "club van 6". hahaha.
Zonder dollen, super wat je mee maakt en doet. Ok leuk dat je Lars een paar keer gezien hebt en met hem wat dingen hebt ondernomen. Hadden jullie niet gedacht toen jullie als "ukkies"
samen op de Klaverweide zaten.
Je foto´s op facebook zijn prachtig, ik heb ze al zo vaak bekeken en krijg er maar geen genoeg van.
Geniet van alles wat er nog komt en pas heel goed op jezelf.
Dikke kus. Hvj. XXXXXXX
08 Maart 2013 - 16:10
Brenda:
Hé Meiske, bedankt voor weer een mooi verhaal. Ik kijk al weer uit naar de volgende.
Liefs, Brenda -
10 Maart 2013 - 13:39
Opa En Oma.:
lieve schat.je bent heel ver weg ,maar toch dichtbij door je mooie fotos erge leuke verhalen en alles wat je meemaakt we zijn trots op je en houden van je .geniet maar van dit alles dat neemt niemand je af.pas goed op je zelf.dikke kus